
Wybór kawy dla wielu może być trudny. Jak to się mówi, „ile ludzi, tyle ulubionych kaw”!
Ale czy konkretna kawa zawsze będzie smakować tak samo? Otóż nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, ile metod parzenia i przygotowywania kawy istnieje. Dzisiejszym wpisem chcemy przybliżyć Wam kilka metod, przygotowywania tego energetycznego napoju!
Ziarna kawy
Trzeba być świadomym, że nie tylko sposób przygotowywania będzie wpływać na jakość i smak kawy. Prowadzącym elementem jest tutaj samo ziarno. Dominującymi rodzajami ziaren kawy są zdecydowanie Arabica i Robusta. Pierwsza z nich charakteryzuje się czekoladowym lub korzennym posmakiem oraz lekką kwasowością. Przy drugiej kawie czuć wyrazisty, gorzki smak. Ma ona również większą zawartość kofeiny.
Metodologia parzenia kawy
- odpowiedni stopień zmielenia kawy
- stopień wypalania ziaren
- temperaturę wody
- ilość kawy na 100 ml wody
Kawy dedykowane konkretnym metodom znajdziesz tutaj:
Ekspres ciśnieniowy
Niezależnie od typu, ekspresy ciśnieniowe działają na podobnej zasadzie. Przepuszczenie prawie wrzącej wody pod wysokim ciśnieniem przez porcję zmielonej kawy. Dzięki temu urządzeniu można przygotować na nim Espresso. Stanowi ono jednocześnie esencję pod takie napoje kawowe jak Cafe Latte czy Cappuccino. Jest to jedna z najbardziej popularnych metod przyrządzania kawy w kawiarniach!
Chemex
Jest to jeden z alternatywnych sposobów przygotowywania kawy, wykorzystujący metodę przelewową. Szklana karafka, przypominająca kształtem kolbę laboratoryjną, w skrócie ma doprowadzić swoim kształtem do wyciągnięcia z kawy tego, co najlepsze.
Cold Brew
Kawa parzona na zimno, a bardziej precyzyjnie wyjaśniając - kawa poddawana procesowi maceracji. Jest to metoda dla osób, które są cierpliwe! Przygotowanie Cold Brew trwa od kilku do kilkunastu godzin! Zmieloną porcje kawy musimy zalać wodą w temperaturze pokojowej i odczekać, aż kawa się „zaparzy”. Następnie filtrujemy taką kawę i schładzamy. Podajemy z kilkoma kostkami lodu.
Ciekawostką jest, że ten rodzaj kawy można przygotować w domowym zaciszu, bez używania specjalistycznych sprzętów. Wystarczy naczynie, w którym kawa będzie się macerować i coś, czym możemy ją na koniec przefiltrować.
French Press
Jeden z klasycznych sposobów zaparzania kawy, wynaleziony na początku XX wieku. Możemy dzięki niemy uzyskać dość „szorstki” smak kawy, który jest przez wiele osób ceniony.
Urządzenie przypomina samo w sobie mały czajniczek z tłokiem na pokrywce. Przygotowanie kawy za pomocą French Pressa wymaga grubo zmielonej kawy i gorącej wody w okolicach 90ºC.
Zalewamy zmieloną kawę. Czekamy kilka minut i przeciskamy tłok do samego dna spokojnym ruchem - nie ma nic prostszego!
Więcej o French Pressie tutaj.
Kolej na Ciebie!
Jesteś gotów podjąć się jednego ze sposobów zaparzania kawy samemu? Czy wolisz zdać się na osoby, które mają „fach w ręku”?
Jeżeli trafiłeś na ten wpis, a kawa jest częścią twojego życia, pamiętaj - do rzeczy robionych samemu dodaje się zawsze odrobinę miłości!