Menu
Szukaj
Koszyk
Twój koszyk jest pusty

darmowa dostawa od 299 zł

Bezpieczne zakupy

Szybka wysyłka

14 dni na zwrot

Herbata- skąd pochodzi i jak ją przygotwać?

Herbata jest napojem przez nas wszystkich znanym i przez większość lubianym. Czarna, owocowa, czy zielona. Podawana gorąca z goździkami w zimowe wieczory lub mrożona latem. Jednak skąd ona pochodzi? Jak ją przygotowywać, aby zawsze wydobyć z niej to co najlepsze? 

Przejdź do wpisu

Herbata jest napojem przez nas wszystkich znanym i przez większość lubianym. Czarna, owocowa, czy zielona. Podawana gorąca z goździkami w zimowe wieczory lub mrożona latem. Jednak skąd ona pochodzi? Jak ją przygotowywać, aby zawsze wydobyć z niej to co najlepsze?

Legendarny napar

Według legend znano ją już w 2737 roku p.n.e. Podobno to mityczny cesarz z Chin, Shennong (Boski Rolnik), jako pierwszy wypił herbatę. Przez przypadek liście herbaty wpadły do szklanki, w której znajdowała się przegotowana woda. Jednak jest to tylko legenda, a pierwsze potwierdzone wzmianki o jej istnieniu pochodzą z X wieku p.n.e. Poeta Lu Yu, również pochodzący z Chin w VII wieku n.e. napisał „Księgę herbaty” w której to opisał całą ceremonie jej picia, jak powinno się zbierać liście oraz dokładny opis krzewu herbacianego. Jedno jest pewne, herbata wywodzi się z Chin.

Jak prawidłowo zaparzyć herbatę?

Parzenie herbaty dla niektórych jest pewną ceremonią. Największy wpływ na smak herbaty wywiera czas jej parzenia oraz temperatura wody, którą ją zalejemy. Każdy rodzaj herbaty zalewamy inną ilością wody na 1g suszu. Podstawową proporcją jaką możemy użyć jest 1g herbaty na 100g wody. Tak samo jak przy kawie warto pamiętać, o ogrzaniu wcześniej naczynia, w którym będziemy przygotowywać nasz napój. Dzięki temu wydobędziemy pełniejszy aromat. Najlepiej zaparzyć herbatę w jakimś większym naczyniu np. dzbanku a pózniej przelać ją do kubka, ponieważ aromat z liści najlepiej wydobywa się gdy mają one dużo miejsca. Czas parzenia herbaty będzie różny w zależności od rodzaju. Jeśli czas parzenia będzie zbyt długi herbata zacznie robić się gorzka. Kolejnym ważnym elementem jest sama woda. Po pierwsze powinna być miękka. Łatwo rozpoznać jakiej wody użyliśmy, jeśli była ona twarda to na powierzchni herbaty utworzy się ciemna plama. Następny czynnik to temperatura. Jeżeli użyliśmy wody o właściwej temperaturze to od razu zabarwi się ona od liści. Jeśli napar będzie za jasny oznacza to, że woda miała złą temperaturą.

Sugerowane czasy i temperatura parzenia:

Herbata czarna: 3-5 minut, w temperaturze 95-100 stopni. Właściwe zaparzona będzie miała bursztynowy kolor.
Herbata zielona: do 3 minut, w temperaturze 70-80 stopni. 
Herbata biała: zamiast 1g herbaty w tym przypadku używamy dwóch, temperatura 75-90 stopni, a czas parzenia 2-5 minut. 
Herbata oolong: 3-5 minut, temperatura wody 90-100 °C.
Herbata czerwona: 1-4 minut, temperatura wody 95-98 °C.


Herbata oprócz tego, że jest pyszna ma też bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie. Rozszerza naczynia krwionośne, dzięki czemu zapobiega chorobom układu krążenia. Ułatwia oddychanie i prawdopodobnie ma działanie przeciwnowotworowe.

Komentarze do wpisu (0)

Napisz komentarz