
Często sięgasz po kawy z rzemieślnicznych palarni? Jeśli tak, to na pewno wiesz czym jest kawa specialty (zwana również speciality). Wyjątkowość tego rodzaju kawy postaram się nieco bardziej przybliżyć niniejszym wpisem. Poznaj, jaką długą i skomplikowaną drogę muszą przejść ziarna kawy, aby można było przyznać im najwyższy laur.
Specialty Coffee Association
SCA twierdzi, że kawa specialty to najwyższej jakości ziarna zielonej kawy, prażone przez prawdziwych rzemieślników w celu uzyskania ich największego potencjału smakowego, a następnie odpowiednio zaparzonej zgodnie z ugruntowanymi standardami:
- ocena wyższa niż 80 punktów w skali jakości
- wyjątkowa jakość zapachu, posmaku, kwasowości, słodyczy, równowagi, czystej filiżanki, oraz ogólnie lepszego smaku.
Kawa zwykła czy specialty?
Pijąc zwykłą kawę z marketu, często odczuwamy nieprzyjemny posmak i mało ekscytujące wrażenia. Takie kawy są bardzo często intensywnie wypalane, aby goryczą przebić wszelkie smakowe niedoskonałości i uchybienia w jakości kawy. Kawa Speciality to gwarancja jakości na wszystkich etapach produkcji kawy, od nasiona, staranną selekcję ziaren, odpowiedni sposób palenia, aż do momentu nalania jej do filiżanki.
Jesteś ciekaw szczegółów nt. różnych kaw specialty? Sprawdź opisy produktów dostępnych w naszym sklepie.
Teraz, kiedy wiesz już czego możesz spodziewać się po tej niezwykle interesującej kawie, może warto jej spróbować?