Menu
Szukaj
Koszyk

darmowa dostawa od 299 zł

Bezpieczne zakupy

Szybka wysyłka

14 dni na zwrot

Mity o herbacie

Herbata to najpopularniejszy napój na całym świecie. Pod względem spożycia w Europie, Polska zajmuje trzecie miejsce. Herbatę można znaleźć w szerokim wyborze form i dostępna jest w wielu sklepach spożywczych. Możemy wybierać spośród herbaty liściastej do tradycyjnego zaparzania, herbaty ekspresowej, granulowanej, mrożonej czy gotowej do spożycia na gorąco.

  • dodano: 25-10-2023

Przejdź do wpisu

Herbata to najpopularniejszy napój na całym świecie. Pod względem spożycia w Europie, Polska zajmuje trzecie miejsce. Herbatę można znaleźć w szerokim wyborze form i dostępna jest w wielu sklepach spożywczych. Możemy wybierać spośród herbaty liściastej do tradycyjnego zaparzania, herbaty ekspresowej, granulowanej, mrożonej czy gotowej do spożycia na gorąco.

1. Zielona herbata jest zdrowsza od czarnej

Herbata zielona zawiera więcej aktywnego przeciwutleniacza EGCG, jednak nie znaczy to, że herbata czarna jest bezwartościowa. Herbata czarna zawiera więcej teaflawin, które też są mocnymi przeciwutleniaczami. Zarówno czarna, jak i zielona wpływają korzystnie na nasze zdrowie serca i układ krążenia. Oba napary mogą pomóc w regulacji poziomu cholesterolu i wspierać zdrowie naszego serca. Cecha, która różni herbatę zieloną od czarnej jest zawartość kofeiny. Zielona herbata ma jej mniej, dzięki czemu jest łagodniejsza w działaniu.

2. Parzenie herbaty przez dłuższy czas dostarczy nam więcej energii

Herbata zawiera kofeinę, tak samo jak kawa. Jeśli chcemy uzyskać pobudzający efekt, powinniśmy krócej parzyć herbatę. Natomiast jeśli poszukujemy relaksu i chcemy się uspokoić, warto wydłużyć czas parzenia herbaty.

3. Herbata z cytryną nie szkodzi zdrowiu

Herbata z cytryną może wpłynąć na zdrowie, zwłaszcza jeśli plasterek cytryny dodamy do naparu tuż po zalaniu wrzątkiem. Liście herbaty zawierają aluminium, które w swojej naturalnej postaci jest stosunkowo nieszkodliwe, ponieważ jest trudno przyswajalne przez organizm. Jednak pod wpływem gorącej herbaty, niewielkie ilości aluminium przechodzą do naparu, głównie kumulując się w fusach. Wtedy aluminium z herbaty reaguje z kwasem cytrynowym, tworząc przyswajalny cytrynian glinu, który może potencjalnie być szkodliwy dla organizmu. Istnieje przypuszczenie, że taka interakcja może przyczyniać się do rozwoju choroby Alzheimera, choć badania wciąż trwają. Rozwiązaniem tego problemu jest dodanie cytryny do naparu bez fusów, najlepiej po ostudzeniu herbaty.

4. Każdy może pić herbatę

Konieczna jest ostrożność w przypadku picia herbaty, szczególnie przez kobiety w ciąży i osoby cierpiące na alergie. Herbata czarna i zielona zawiera kofeinę, którą w okresie ciąży kobiety powinny spożywać w umiarkowanych ilościach. Co ciekawe, niektóre herbaty, takie jak herbata z dzikiej róży lub rumianku, mogą wywołać u niektórych osób reakcje alergiczne, objawiające się np. kichaniem.

5. Herbata odwadnia organizm

Herbata jest czasami mylnie uważana za napój odwadniający organizm ze względu na zawartość kofeiny. Jednak napoje z kofeiną nie zawsze prowadzą do odwodnienia. W rzeczywistości herbaty dostarczają cennych mikro- i makroelementów. Picie herbaty nie tylko pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu nawodnienia, ale również korzystnie wpływa na efektywne wchłanianie tych cennych związków przez organizm. Dodatkowo herbata przyczynia się do poprawy gęstości kości i ich ogólnej wytrzymałości.

Komentarze do wpisu (0)

Napisz komentarz