Promocje w sklepie internetowym SpokoKawa.pl
Dobra kawa i herbata w niższych cenach! Zobacz, co możesz kupić taniej w naszym sklepie internetowym z kawą
Blue LaCava - kawa ziarnista 250g
Blue LaCava - kawa ziarnista 250g
38,90 zł 33,90 zł
szt.
HAYB What The Funk Espresso Blend - Kawa ziarnista 250g
HAYB What The Funk Espresso Blend - Kawa ziarnista 250g
46,90 zł 39,90 zł
szt.
AeroPress - klasyczny 350 filtrów
AeroPress - klasyczny 350 filtrów
178,90 zł 159,90 zł
szt.
Java Coffee Old School Blend 007 Espresso - Kawa ziarnista  250g
Java Coffee Old School Blend 007 Espresso - Kawa ziarnista 250g
37,90 zł 32,90 zł
szt.
AeroPress Go - podręczny zaparzacz do kawy
AeroPress Go - podręczny zaparzacz do kawy
178,90 zł 169,90 zł
szt.
Muscovado Monin - Syrop Cukrowy Muscovado 0,7l
Muscovado Monin - Syrop Cukrowy Muscovado 0,7l
40,90 zł 38,90 zł
szt.
Fazenda Rainha LaCava - kawa ziarnista 250g
Fazenda Rainha LaCava - kawa ziarnista 250g
38,90 zł 33,90 zł
szt.
Pitta Dosha Balance Brown House & Tea - Herbata Ziołowa
Pitta Dosha Balance Brown House & Tea - Herbata Ziołowa
24,90 zł 19,99 zł
szt.
Kategorie blog
Chmura tagów
Blog o kawie i herbacie - najlepsze wpisy
Wszystko co musisz wiedzieć o Chemexie 0
Wszystko co musisz wiedzieć o Chemexie

Chemex to zaparzacz do kawy, wynaleziony przez znanego chemika - Petera Schlumbohma - w pierwszej połowie XX wieku. Kształtem przypomina naczynie laboratoryjne (kolbę stożkową połączoną z lejkiem), a samo jego skonstruowanie nie jest dziełem przypadku. Pan Peter słynął z tworzenia rzeczy codziennego użytku, takich, które ułatwiałyby pewne czynności (np. zaparzanie kawy). Na swoim koncie posiadał wiele wynalazków, jednak wypuszczony do sprzedaży w 1942 r. Chemex Coffeemaker stał się ikoną świata i wielkim hitem. Do dziś wielu ludzi ceni sobie smak kawy wydobytej z Chemexa oraz jego unikalny design. Warto wspomnieć, że jeden z jego egzemplarzy znajduje się w nowojorskim Muzeum Sztuki Współczesnej! Ponadto pierwsze Chemexy były produkowane ręcznie. Z czasem były wypierane przez nowoczesne ekspresy. Swoją wartość i popularność odzyskały podczas tak zwanej Trzeciej Fali Kawowej, kiedy to nazwano je alternatywami.

Budowa Chemexa

Chemex składa się z dwóch części – szklanego żaroodpornego naczynia i drewnianego kołnierza z rzemieniem. Szkło wykonane jest z materiału niepochłaniającego zapachów i w żaden sposób niewpływającego na walory smakowe zaparzanej kawy.

Jak zaparzyć kawę w Chemexie

Przygotowanie kawy przy pomocy Chemexa odbywa się metodą przelewową. Niezbędne akcesoria to papierowy filtr, precyzyjna waga, czasomierz, młynek elektryczny oraz woda podgrzana do odpowiedniej temperatury. Wielu ludzi kawę, czy herbatę zalewa wrzątkiem, co może bardzo niekorzystnie wpływać na przygotowany napar. Zbyt wysoka temperatura powoduje zanik pewnych walorów smakowych, dlatego dla kaw i herbat sugerowane są konkretne temperatury parzenia - w zależności od ich rodzaju. W przypadku przyrządzania kawy w Chemexie woda powinna mieć temperaturę ok. 92-94 ˚C. Jednak jak utrzymać taką temperaturę i skąd wiedzieć, kiedy zostanie osiągnięta? Najlepszym rozwiązaniem będzie kupno małego czajnika z możliwością regulacji temperatury i jej utrzymywaniem.

 

Kawa z Chemexa krok po kroku

  1. Podgrzej wodę do temperatury ok. 92-94˚C, a w szklanej kolbie umieścić odpowiednio złożony filtr papierowy.
  2. Przelej filtr wrzątkiem i opróżnij naczynie.
  3. Odważ 6 gramów kawy jakości speciality na 100ml wody. W przypadku Chemexa o pojemności 300ml będzie to 18g.
  4. Odważone ziarna zmiel gruboziarniście i wsyp na papierowy filtr.
  5. Przejdź do parzenia wstępnego – polej całą powierzchnię kawy niewielką ilością wody i odczekaj 30 sekund. Dzięki temu usuniesz nadmiar dwutlenku węgla z kawy i uzyskasz delikatniejszy smak.
  6. Przelewaj kawę równomiernie niewielkimi partiami wody po całej powierzchni w celu stałego utrzymania jej przepływu. Pomiędzy zalaniami możesz przemieszać kawę. Na stoperze może to wyglądać tak: parzenie wstępne - 50 gram wody, do 30 sekund.; 2 przelanie kolejne 50 gram wody, do 1 minuty; 3 przelanie kolejne 50 gram wody do 1,5 minuty; 4 przelanie 150 gram wody (300 gram na wadze) i czekamy aż całość wody przeleje się przez kawę. Całkowity czas parzenia powinien wynosić od 3,5 do 4,5 minuty.
  7. Gdy kawa przestanie sączyć się z filtra, wyrzucić go wraz z zawartością.

 

I gotowe! Tak zaparzona kawa na pewno pobudzi kubki smakowe i zachwyci niejednego z was!
Rozkoszując się jej delikatnym smakiem, możecie pomyśleć o tym, że gdzieś tam słynny James Bond również popija swoja ulubioną kawę przygotowaną w Chemexie 😉

Dodatkowo w filmie ,,Interstellar’’ bohaterowie używają go do filtrowania wody z pyłu na dotkniętej kataklizmem Ziemi, a były prezydent USA Barack Obama zarządził przyjazd kilkudziesięciu sztuk chemexa do Białego domu, które miały posłużyć między innymi jako prezenty.

Parzyliście już kawę przy pomocy Chemexa? Macie jakieś pytania lub wątpliwości? Opiszcie wszystko w komentarzach, a my na pewno pomożemy wam rozwiać wszelkie wątpliwości. Miłego dnia kochani i nie zapomnijcie – dzień bez kawy dniem straconym!

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl