Moya Matcha Kukicha - zielona herbata 60g
Kukicha jest zieloną herbatą, w której skład w całości wchodzą gałązki i łodygi liści – te części herbacianych krzewów, których nie znajdziemy w innych herbatach. Właśnie stąd wywodzi się jej nazwa: „kuki” w języku japońskim oznacza łodygę, patyk.
Kukicha powstaje przy okazji produkcji innych zielonych herbat, kiedy blaszki liści są oddzielane od pozostałych elementów. Jej smak jest przez to jest zdecydowanie inny: delikatniejszy, słodszy i lekko orzechowy. Dzięki znikomej zawartości kofeiny kukicha świetnie nadaje się do picia dla dzieci, kobiet w ciąży i o późnych porach dnia. Z tego względu jest też, razem z Hojichą, często rekomendowaną herbatą w diecie makrobiotycznej. Kukicha posiada też wysoką zawartość relaksującej teaniny. Teanina w liściach w procesie fotosyntezy zmienia się w taniny, które dają „gorzkawy” posmak w herbacie. Z uwagi na fakt, że fotosynteza nie zachodzi w łodygach, mają one naturalną, wysoką zawartość teaniny.
Kod produktu: 7019-3807F
Cechy produktu
Atrybuty herbaty
- Pochodzenie Japonia
- Waga 51-100g
Opis
Kukicha jest zieloną herbatą, w której skład w całości wchodzą gałązki i łodygi liści – te części herbacianych krzewów, których nie znajdziemy w innych herbatach. Właśnie stąd wywodzi się jej nazwa: „kuki” w języku japońskim oznacza łodygę, patyk.
Kukicha powstaje przy okazji produkcji innych zielonych herbat, kiedy blaszki liści są oddzielane od pozostałych elementów. Jej smak jest przez to jest zdecydowanie inny: delikatniejszy, słodszy i lekko orzechowy. Dzięki znikomej zawartości kofeiny kukicha świetnie nadaje się do picia dla dzieci, kobiet w ciąży i o późnych porach dnia. Z tego względu jest też, razem z Hojichą, często rekomendowaną herbatą w diecie makrobiotycznej. Kukicha posiada też wysoką zawartość relaksującej teaniny. Teanina w liściach w procesie fotosyntezy zmienia się w taniny, które dają „gorzkawy” posmak w herbacie. Z uwagi na fakt, że fotosynteza nie zachodzi w łodygach, mają one naturalną, wysoką zawartość teaniny.
Moya Kukicha to najwyższej jakości Kukicha, która powstaje w procesie produkcji herbaty Moya Matcha, kiedy liście i łodygi są odseparowywane od arachy (blaszki liści herbaty – półprodukt Matchy). W odróżnieniu od zwykłej Kukichy jest bardzo delikatnie prażona (dużo krócej niż Hojicha). Dzięki temu uzyskuje silniejszy aromat i ciemniejszy żółto-brązowy kolor.
Kukicha nadaje się też świetnie 3-4 krotnego zaparzania.
Kraj pochodzenia: Japonia
Waga netto: 60g
Skład: 100% organiczna zielona herbata Kukicha
Przygotowanie:
Ilość herbaty: 2-3g na 150ml
Czas parzenia: 2-3 min
Ilość zaparzeń: do 4 razy
Temperatura parzenia: 80-90 ºC