Na świecie istnieje ponad 100 gatunków kawowca, a mimo to w codziennym piciu kawy spotykamy się z dwoma najpopularniejszymi gatunkami, jakimi są szlachetna Arabika i jej siostra Robusta. Te, których nie wykorzystujemy, stanowią odmiany dziko-rosnące i są nadzieją na przyszłość w kontekście zmian klimatycznych. Dziś jednak opowiemy Wam nieco więcej Arabice i Robuście - czym właściwie charakteryzują się te dwa gatunki; ile kofeiny posiada każda z nich; jak wyglądają i skąd pochodzą? Prędko wyjaśniamy!
Arabika a Robusta - różnice wizualne
Już na pierwszy rzut oka możemy dostrzec wizualne różnice pomiędzy ziarnami Arabiki i Robusty. Arabika to ta smuklejsza z sióstr. Podłużna, nieco płaska, a jej ziarno przecina bruzda w kształcie litery „S”. Za to Robusta, lekko zaokrąglona, charakteryzująca się poprzeczną bruzdą wzdłuż ziarna. Największe uprawy Arabiki znajdują się Brazylii, Indonezji i Etiopii, a Robusty w Wietnamie, Brazylii i Ugandzie. Odmienne warunki uprawy i rejony pochodzenia przekładają się na najważniejsze różnice między tymi gatunkami.
Kwasowość i goryczka
W kwestii doznań sensorycznych, Arabika to kawa charakteryzująca się łagodnym smakiem, posiada mniejszą gorycz i słodkie nuty. Robusta natomiast dominuje w goryczkę i ma dosyć wyraźny i ostry aromat. Obie świetnie dopełniają się w odpowiednio skomponowanych mieszankach. Z mieszanki ziaren Arabiki i Robusty otrzymamy napar pozbawiony kwasowości Arabiki, która zostaje zniwelowana dzięki goryczce Robusty.
Perfekcyjna Crema
A teraz wyobraź sobie grubą, piękną cremę na espresso. Całą kawę równomiernie przykrywa brązowo-orzechowa kołderka. Cóż za widok! Ale do sedna! Właśnie za tę piankę odpowiedzialna jest Robusta. Dzięki temu stanowi, tak jak już wcześniej wspomnieliśmy, doskonałe uzupełnienie mieszanek przeznaczonych do przygotowania esporesso.
Która z kaw ma więcej mocy?
Jak to jest z tą zawartością kofeiny? Ku zaskoczeniu wielu, Arabika posiada jej zdecydowanie mniej niż Robusta! W ziarnach Arabiki będzie to zaledwie 1-1,5% kofeiny, zaś w Robuście znajdziemy od 2 do 6% zawartości kofeiny. To dlatego Robusta tak często stanowi dopełnienie mieszanki, podbijając tym samy zawartość kofeiny. Taka kawa zdecydowanie pobudzi nasze zmysły i ciało o poranku. Zawartość kofeiny w kawie związana jest z kwestią zabezpieczenia kawowca przed szkodnikami. Robusta rośnie na niższych wysokościach niż Arabika, a co za tym idzie, jest bardziej narażona na szkodniki. Kofeina produkowana jest przez rośliny w celu zabezpieczenia przed nimi owoców. Energię zaoszczędzoną na ochronie, Arabika przeznacza na wytworzenie składników, tak bardzo cenionych przez nas w filiżance, czyli - kwasów organicznych, cukrów, wolnych związków aromatycznych. Stąd też określamy Arabikę jako bardziej szlachetną odmianę, która w finale posiada bardziej złożony profil smakowy.