
Espresso lub, dla niektórych, złoty nektar bogów, to kawowa esencja w której podczas parzenia niewielka ilość wody przepływa przez powierzchnię zmielonej kawy, dając w efekcie skoncentrowany napar.
W celu ułatwienia nam życia Włosi stworzyli zasadę 4M. Jeśli spełnimy wszystkie cztery czynniki, jesteśmy na dobrej drodze, aby uratować komuś dzień lub po prostu zostać czyimś super hero.
4M czyli droga do perfekcji:
La Machina - ekspres ciśnieniowy
Pierwszym z ważnych warunków przy parzeniu espresso jest określone ciśnienie. Przyjęte jest, że optymalne to 9 barów. Prawdopodobnie nikt nie potrafi potwierdzić w konkretny, naukowy sposób, dlaczego i czy w ogóle to prawda!! Nie mniej praktycznie cały świat się tego trzyma.
Drugim to filtrowana woda, której temperatura nie powinna być niższa niż 90, a wyższa niż 95 stopni Celsjusza (kawa nienawidzi wrzątku!). Smak, zapach oraz wapienne składniki wody z kranu mają wpływ na pracę naszego ekspresu, a tym samym na smak naszej kawy. To właśnie dlatego filtr jest naszym must have.
La Miscela - mieszanka
Espresso przygotowuje się głównie z ziaren ciemno palonych, w których przeważa nuta czekolady, tytoniu, czy palonego cukru, gdyż te najlepiej komponują się z mlekiem.
La Macinadosatore - młynek
Od grubości mielenia ziaren zależy ostateczny smak i aromat. Zmielona kawa powinna wyglądać jak coś pomiędzy piaskiem i pyłem, i absolutnie nie należy jej mielić na zapas, gdyż traci ona wtedy smak i aromat.
La Mano - Człowiek
Ten, który z dbałością i pasją zadba o to, aby wszystkie powyższe parametry połączyły się w spójną całość.
Tak wiec espresso według 4M to:
8,5-9,5 bar - optymalne ciśnienie wody
90-95 st. C - temperatura wody
20-30 sekund - zalecany czas parzenia
7-10g - zalecana ilość kawy do zaparzenia pojedynczego espresso
25-35ml - zalecana objętość
Jednak żeby nie było tak prosto parametry espresso nie muszą wcale wyglądać, jak wg zasady 4M. Nie ma się co ograniczać :) Jest wiele doskonałych kaw jednorodnych, które można przygotować w temp 88 stopni, pod ciśnieniem 7 barów, w czasie 18 sekund i dadzą nam one przyjemne cytrusowe nuty …yes, I know, tell me about it :)