
Kawa to podstawa…
Można powiedzieć, że kawa w naszym życiu, jest od zawsze. Nasze babcie czy mamy często siedziały z filiżanką czarnego naparu w kuchni o poranku. My często piliśmy kawę, siedząc nad książkami do późnej nocy, ale zawsze było to bardziej codziennym obowiązkiem, mającym na celu pobudzenie i nic więcej. Aż do momentu, gdy znajomi zabrali Cię, do spoko kawiarni a tam jak po przejściu przez drzwi do Narni ukazał Ci się zupełnie nowy, ekscytujący świat.
Pierwsze espresso, pierwsza stuprocentowa arabika przelana przez jakże magiczne urządzenie, kremowa mleczna pianka na cappuccino, wow… czy kawa naprawdę może tak smakować? No i kiedy okazało się, że może pojawiała się chęć praktyki w domu...
Arabika a Robusta
Co wybrać? Gdzie zacząć? Zacznijmy od tego, jaka kawę będziesz pić? Jeśli Twoja bajka to śnieżno białe, kremowe cappuccino lub latte to dobrze poszukać kawy o nieco wyższej goryczy i niższej kwasowości. Mogą to być odpowiednie ziarna 100% arabiki lub mieszanki arabiki i robusty. Im większa zawartość robusty i ciemniejsze palenie ziaren, tym intensywniej kawa będzie przebijać się przez mleko. Robusta charakteryzuje się także większą zawartością kofeiny, w związku z czym espresso z jej zawartością da Ci lepszego "kopa".
Jaka kawa do jakiego ekspresu?
Ciemno palone ziarna będą odpowiednie do ekspresów automatycznych i kolbowych. Kawy z segmentu specialty, jasno palone są szczególnie polecane do alternatywnych metod parzenia kawy takich jak Chemex, Drip czy AeroPress.
Wiesz, już jak będziesz parzyć kawę, jakich smaków oczekujesz. Teraz wystarczy znaleźć to ziarno, w którym się zakochasz i pamiętaj, że najlepsza kawa wcale nie musi być tą najbardziej popularną i rozpoznawalną na rynku.