Nie przegap promocji!
Najlepsza kawa i herbata w niższych cenach! Zobacz, co możesz kupić taniej w tym miesiącu.
Uganda Story Coffee  - kawa ziarnista 1kg
Uganda Story Coffee - kawa ziarnista 1kg
122,90 zł 110,61 zł
szt.
Mogiana Brazylia Story Coffee - kawa ziarnista 250g
Mogiana Brazylia Story Coffee - kawa ziarnista 250g
26,90 zł 24,21 zł
szt.
Uganda Story Coffee - kawa ziarnista 250g
Uganda Story Coffee - kawa ziarnista 250g
34,90 zł 31,41 zł
szt.
Kenia Kamwangi#41 Story Coffee - kawa ziarnista 250g
Kenia Kamwangi#41 Story Coffee - kawa ziarnista 250g
66,90 zł 60,21 zł
szt.
Blend No.2 Story Coffee - kawa ziarnista 1kg
Blend No.2 Story Coffee - kawa ziarnista 1kg
99,90 zł 89,91 zł
szt.
Peru Story Coffee  - kawa ziarnista 1kg
Peru Story Coffee - kawa ziarnista 1kg
109,90 zł 98,91 zł
szt.
Mogiana Brazylia Story Coffee - kawa ziarnista 1kg
Mogiana Brazylia Story Coffee - kawa ziarnista 1kg
99,90 zł 89,91 zł
szt.
Blog o kawie i herbacie
Kawa - poczuj do niej chemię 0
Kawa - poczuj do niej chemię

Kochani czytelnicy!


W dzisiejszym wpisie postanowiliśmy przybliżyć wam naturę i postać kawy – a dokładniej ziarna kawowego, z którego się ją przygotowuje. Czym właściwie jest i z czego się składa? Oto kilka informacji, które mogą zdziwić niejednego z was!

Kawowa legenda

Z samym odkryciem owoców kawowca wiąże się pewna legenda. Pewien sufi, podczas podróży po Afryce natrafił na stado bardzo energicznych kóz. Z ciekawości postanowił spróbować spożywanych przez nie owoców, dzięki czemu odkrył, jak znaczny i niezwykły wpływ mają one na organizm. Tylko co tak właściwie jest powodem takiego pobudzenia?

Chemia w kawie

Z biegiem czasu i postępem nauki okazało się, że ziarno kawy może zawierać nawet 900 różnych substancji chemicznych pochodzenia naturalnego! Są to między innymi: kwasy organiczne, witaminy, czy olejki eteryczne, odpowiadające za aromat samej kawy. Ziarna kawowca można podzielić na dwie grupy: zielone (czyli nieprażone, z większą ilością substancji lotnych aromatycznych, białek) oraz palone. Duża część składników chemicznych pojawia się w ziarnach kawy dopiero w późnym okresie procesu prażenia. Powstają one na skutek działania m.in. wysokiej temperatury.

Sama kawa aktywuje receptory dopaminy (jednego z wielu hormonów). Wywołuje pobudzenie, euforyczne myślenie, a nawet uczucie pożądania! Zwiększa sprawność myślenia, wydłuża czas koncentracji. Jak powszechnie wiadomo, kawa powoduje również lekkie podwyższenie ciśnienia, lepsze ukrwienie, a co za tym idzie – działa moczopędnie. Dobry i szybki przepływ krwi do nerek działa na nie pobudzająco 😉

 

CIEKAWOSTKA: Dawniej kawa była używana w leczeniu astmy, ze względu na właściwości rozszerzające drogi oddechowe. Dzisiaj zostało również naukowo udowodnione, że picie kawy zmniejsza częstotliwość jej ataków.

 

Głównymi składnikami kawy są: kofeina, witamina PP, potas, kwas cytrynowy, fenole, trigonelina, kwas chlorogenowy, linolowy oraz jabłkowy, a także aldehyd octowy. Nie przerażajcie się – niektóre substancje są groźne tylko z nazwy :) 

Z czego składa się kawa?

Przejdźmy zatem do kofeiny – dzięki jej działaniu wielu przetrwało gorsze chwile, zmęczenie towarzyszące w czasie pracy lub podczas wykonywania innych obowiązków. Kofeina występuje również pod nazwami: Teina (zawarta w herbacie), Guaranina (zawarta w owocu guarany) oraz Mateina (zawarta w yerba mate). Stanowi substancję całkowicie wchłanianą przez układ pokarmowy i rozprowadzaną po częściach organizmu dzięki łatwej rozpuszczalności w wodzie. Szybko jednak ulega biologicznej transformacji i wydalana jest z moczem. Zawartość kofeiny w naszym organizmie jest najwyższa w godzinę po spożyciu kawy. Nie działa ona od razu! Natychmiastowe pobudzenie wynika z oddziaływania naszej wiedzy o jej właściwościach na nasz własny organizm. Jak mówi stare przysłowie: ,,Kłamstwo wypowiedziane sto razy, staje się prawdą’’. Czasami siła przekonań jest większą, niż nam się zdaje!

Witamina PP to inaczej niacyna, powstająca na skutek palenia ziaren kawy. Zapewnia ona prawidłowe funkcjonowanie obwodowego układu nerwowego, mózgu i bierze udział w syntezie insuliny. Ma również pozytywny wpływ na metabolizm glukozy.
Potas reguluje rytm serca, wpływa na reakcje chemiczne w mózgu i stabilizuje ciśnienie krwi. Jego niedobory mogą objawiać się nieregularnym biciem serca.

Kwas cytrynowy odpowiada na kwaskowatość kawy. Uwielbiają go zwolennicy kaw czarnych. Obecny jest głównie w zielonych ziarnach kawowca. Podczas procesu palenia, jego zawartość gwałtownie się redukuje.

Fenole stanowią grupę związków drugą co do zawartości w ziarnie kawy. Ich głównym zadaniem jest wprowadzanie goryczy przy paleniu ciemnym i działanie przeciwutleniające.

Kwas chlorogenowy to mocny przeciwutleniacz, działa przeciwgrzybiczo i przeciwbakteryjnie, naturalnie reguluje ilość cukru, dzięki czemu potęguje procesy chudnięcia. Odpowiada za gorzkawy smak naparu wraz z kofeiną w wypalonych kawach.

Kwas linolowy powinniśmy dostarczać do swojego organizmu, ponieważ sami nie potrafimy go wytworzyć. Należy do witamin z grupy F, wspomagających różne syntezy w organizmie, jak i również łagodzi komplikacje cukrzycowe

Kwas jabłkowy odpowiada za kwasowość kawy. W przypadku jednej z najdroższych kaw świata – kosztującej nawet 5000 zł – to właśnie on decyduje o jej wyjątkowości.

Trigonelina ma podobne właściwości do kwasu chlorogenowego, wzmacnia także smak kawy, zapewnia jej prażony aromat i inne doznania zapachowe.

Aldehyd octowy (wytwarzany także w naszej wątrobie) nadaje maślano-jabłkowy aromat. Niestety w reakcji z nadmierną ilością alkoholu powoduje wszystkim znanego kaca. ,,Kac morderca, nie ma serca’’ – im więcej kawy wypijemy, tym dłużej odczuwać będziemy jego obecność!

Kawa potrafi być naprawdę wciągająca i coraz częściej spotkać można informacje potwierdzające jej pozytywny wpływ na nasz organizm. Pamiętajcie także, że kawa kawie nie równa – jej smak, aromat oraz "skład" zależą od wielu czynników – ziemi uprawnej, nasłonecznienia, czasu palenia czy proporcji mieszania ziaren pochodzących z różnych upraw i krańców świata. Wybierając się na kawę szukajcie miejsca, które bez problemu poinformuje was o tym, jakich ziaren kawy używa do przygotowania naparu kawowego. Może wam to naprawdę wiele powiedzieć o samej kawie. Nie bójcie się pytać – bójcie się unikać pytań!

Komentarze do wpisu (0)

Chmura tagów
Kategorie blog
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl