Blog o kawie i herbacie - najlepsze wpisy
Kawa - poczuj do niej chemię 0
Kawa - poczuj do niej chemię

Kochani czytelnicy!


W dzisiejszym wpisie postanowiliśmy przybliżyć wam naturę i postać kawy – a dokładniej ziarna kawowego, z którego się ją przygotowuje. Czym właściwie jest i z czego się składa? Oto kilka informacji, które mogą zdziwić niejednego z was!

Kawowa legenda

Z samym odkryciem owoców kawowca wiąże się pewna legenda. Pewien sufi, podczas podróży po Afryce natrafił na stado bardzo energicznych kóz. Z ciekawości postanowił spróbować spożywanych przez nie owoców, dzięki czemu odkrył, jak znaczny i niezwykły wpływ mają one na organizm. Tylko co tak właściwie jest powodem takiego pobudzenia?

Chemia w kawie

Z biegiem czasu i postępem nauki okazało się, że ziarno kawy może zawierać nawet 900 różnych substancji chemicznych pochodzenia naturalnego! Są to między innymi: kwasy organiczne, witaminy, czy olejki eteryczne, odpowiadające za aromat samej kawy. Ziarna kawowca można podzielić na dwie grupy: zielone (czyli nieprażone, z większą ilością substancji lotnych aromatycznych, białek) oraz palone. Duża część składników chemicznych pojawia się w ziarnach kawy dopiero w późnym okresie procesu prażenia. Powstają one na skutek działania m.in. wysokiej temperatury.

Sama kawa aktywuje receptory dopaminy (jednego z wielu hormonów). Wywołuje pobudzenie, euforyczne myślenie, a nawet uczucie pożądania! Zwiększa sprawność myślenia, wydłuża czas koncentracji. Jak powszechnie wiadomo, kawa powoduje również lekkie podwyższenie ciśnienia, lepsze ukrwienie, a co za tym idzie – działa moczopędnie. Dobry i szybki przepływ krwi do nerek działa na nie pobudzająco 😉

 

CIEKAWOSTKA: Dawniej kawa była używana w leczeniu astmy, ze względu na właściwości rozszerzające drogi oddechowe. Dzisiaj zostało również naukowo udowodnione, że picie kawy zmniejsza częstotliwość jej ataków.

 

Głównymi składnikami kawy są: kofeina, witamina PP, potas, kwas cytrynowy, fenole, trigonelina, kwas chlorogenowy, linolowy oraz jabłkowy, a także aldehyd octowy. Nie przerażajcie się – niektóre substancje są groźne tylko z nazwy :) 

Z czego składa się kawa?

Przejdźmy zatem do kofeiny – dzięki jej działaniu wielu przetrwało gorsze chwile, zmęczenie towarzyszące w czasie pracy lub podczas wykonywania innych obowiązków. Kofeina występuje również pod nazwami: Teina (zawarta w herbacie), Guaranina (zawarta w owocu guarany) oraz Mateina (zawarta w yerba mate). Stanowi substancję całkowicie wchłanianą przez układ pokarmowy i rozprowadzaną po częściach organizmu dzięki łatwej rozpuszczalności w wodzie. Szybko jednak ulega biologicznej transformacji i wydalana jest z moczem. Zawartość kofeiny w naszym organizmie jest najwyższa w godzinę po spożyciu kawy. Nie działa ona od razu! Natychmiastowe pobudzenie wynika z oddziaływania naszej wiedzy o jej właściwościach na nasz własny organizm. Jak mówi stare przysłowie: ,,Kłamstwo wypowiedziane sto razy, staje się prawdą’’. Czasami siła przekonań jest większą, niż nam się zdaje!

Witamina PP to inaczej niacyna, powstająca na skutek palenia ziaren kawy. Zapewnia ona prawidłowe funkcjonowanie obwodowego układu nerwowego, mózgu i bierze udział w syntezie insuliny. Ma również pozytywny wpływ na metabolizm glukozy.
Potas reguluje rytm serca, wpływa na reakcje chemiczne w mózgu i stabilizuje ciśnienie krwi. Jego niedobory mogą objawiać się nieregularnym biciem serca.

Kwas cytrynowy odpowiada na kwaskowatość kawy. Uwielbiają go zwolennicy kaw czarnych. Obecny jest głównie w zielonych ziarnach kawowca. Podczas procesu palenia, jego zawartość gwałtownie się redukuje.

Fenole stanowią grupę związków drugą co do zawartości w ziarnie kawy. Ich głównym zadaniem jest wprowadzanie goryczy przy paleniu ciemnym i działanie przeciwutleniające.

Kwas chlorogenowy to mocny przeciwutleniacz, działa przeciwgrzybiczo i przeciwbakteryjnie, naturalnie reguluje ilość cukru, dzięki czemu potęguje procesy chudnięcia. Odpowiada za gorzkawy smak naparu wraz z kofeiną w wypalonych kawach.

Kwas linolowy powinniśmy dostarczać do swojego organizmu, ponieważ sami nie potrafimy go wytworzyć. Należy do witamin z grupy F, wspomagających różne syntezy w organizmie, jak i również łagodzi komplikacje cukrzycowe

Kwas jabłkowy odpowiada za kwasowość kawy. W przypadku jednej z najdroższych kaw świata – kosztującej nawet 5000 zł – to właśnie on decyduje o jej wyjątkowości.

Trigonelina ma podobne właściwości do kwasu chlorogenowego, wzmacnia także smak kawy, zapewnia jej prażony aromat i inne doznania zapachowe.

Aldehyd octowy (wytwarzany także w naszej wątrobie) nadaje maślano-jabłkowy aromat. Niestety w reakcji z nadmierną ilością alkoholu powoduje wszystkim znanego kaca. ,,Kac morderca, nie ma serca’’ – im więcej kawy wypijemy, tym dłużej odczuwać będziemy jego obecność!

Kawa potrafi być naprawdę wciągająca i coraz częściej spotkać można informacje potwierdzające jej pozytywny wpływ na nasz organizm. Pamiętajcie także, że kawa kawie nie równa – jej smak, aromat oraz "skład" zależą od wielu czynników – ziemi uprawnej, nasłonecznienia, czasu palenia czy proporcji mieszania ziaren pochodzących z różnych upraw i krańców świata. Wybierając się na kawę szukajcie miejsca, które bez problemu poinformuje was o tym, jakich ziaren kawy używa do przygotowania naparu kawowego. Może wam to naprawdę wiele powiedzieć o samej kawie. Nie bójcie się pytać – bójcie się unikać pytań!

Komentarze do wpisu (0)

Chmura tagów
Kategorie blog

Sklep z kawą online

Nasz sklep internetowy z dobrą kawą i herbatą, to miejsce w którym znajdziesz najwyższej jakości produkty wysokiej klasy marek z całego świata. W ofercie SpokoKawa.pl posiadamy kawy z polskich i zagranicznych palarni, najlepsze herbaty, a także liczne dodatki, akcesoria i sprzęt niezbędny do przygotowania najlepszych naparów. Więcej o nas dowiesz się >tutaj<, sprawdzając stronę naszej kawiarni lub odwiedzając Spoko Cafe. Sprawdź też koniecznie nasz blog o kawie.

Kawa ziarnista

Jak dbamy o to, aby dostarczać tylko dobrą kawę ziarnistą? Przede wszystkim współpracujemy wyłącznie z wybranymi i sprawdzonymi przez nas (w naszej kawiarni Spoko Cafe) dostawcami kawy. Wśród nich znajdziecie najlepsze marki zagraniczne np. austriacki Julius Meinl, czy włoska Arcaffe. Posiadamy również kawy pochodzące z polskich, rzemieślniczych palarni - m.in. Story Coffee, LaCava, Kyoto Coffee Roasters czy Figa.

Kawa mielona

Świeża kawa mielona, którą można przygotować m.in. w kawiarce, czy French Pressie, to świetna alternatywa dla osób, które nie posiadają młynka. W tym wypadku szczególnie istotne jest to, by jakość była gwarantowana. W naszym sklepie tylko dobra kawa mielona.

Kawa speciality

Najwyższej klasy kawy, które określane są jako speciality lub specialty, zachwycą każdego konesera zgłębiającego tajniki kawowej sensoryki. Wszystkie ziarna mają określony profil smakowy zależny od gatunku kawy, pochodzenia, metody obróbki, palenia i innych czynników. Kawy podzielone w zależności od kraju ich pochodzenia znajdziesz >klikając tutaj<.

Dobra kawa? Wybierz najlepszą!

Zastanawiacie się jak wybrać dobrą kawę do domu lub do biura? Wybierzcie taką, która Wam smakuje. Kawy w zależności od metody parzenia i rodzaju ziaren mogą balansować pomiędzy słodyczą, goryczą, a kwasowością.

Kawa do domu

Jeśli lubisz mocną czarną kawę lub kawę, która będzie dobrze smakować z mlekiem, to sięgnij po kawy do espresso. Ogólna zasada jest taka, że wyższą goryczą charakteryzują się kawy palone ciemno oraz zawierające więcej ziaren robusty (dzięki niej osiągniecie także większe pobudzenie ze względu na wyższą zawartość kofeiny). Każda z naszych kaw ma w swoim opisie informację o profilu smakowym. Jeśli wolisz delikatniejsze smaki, to sprawdź 100% Arabikę. Zachwyć gości dobrą kawą w swoim domu.

Kawa do biura

Jaka kawa sprawdzi się najlepiej w biurze? Taka, która zachwyci współpracowników! Ale jak ją wybrać? Pamiętaj o tym, aby była dość uniwersalna - jedni piją czarną kawę, inni kawę z mlekiem, jedni gorzką, a inni z syropem do kawy. Sięgnij po kawy średnio lub ciemno palone. Jeśli masz ekspres lub młynek - postaw na dobrą kawę ziarnistą

Kawa do ekspresu

Ekspres automatyczny to jedno z popularniejszych urządzeń, które kupujemy do domu lub do biura. Zapach świeżo mielonej kawy roznosi się dzięki niemu po całym pomieszczeniu. Wybraliśmy najlepsze kawy, które sprawdzą się do parzenia właśnie przy pomocy ekspresu. Najlepsza kawa z ekspresu stanie się Twoją wizytówką!

Kawa do kawiarki

Mocna włoska kawa, to coś dla Ciebie? Wypróbuj parzenie kawy w kawiarce. To metoda idealna do przygotowania w domu. W naszej ofercie znajdziesz przede wszystkim kawiarki (Moka Pot) najlepszego włoskiego producenta - Bialetti.

Kawa pod przelew

Ekspresy przelewowe lub metody alternatywne tj. chemex, czy drip, pozwalają na osiągnięcie nowych doznań smakowych związanych z kawą. Świetnie sprawdzą się tu jasno palone kawy speciality. Kawa do przelewu powinna być wyjątkowa!

Dodatki do kawy, herbaty i inne pyszności

Nie tylko dobrą kawą człowiek żyje. Czasem warto także sięgnąć po sprawdzone herbatki - czarne, zielone, owocowe, białe. Produkty z naszej oferty pozwolą przygotować Ci aromatyczne napary, które przeniosą Twoje myśli do innego świata. 

W ofercie posiadamy także wiele dodatków - syropów, kremów, puree.

Syropy do kawy

Lubisz kawę z syropem? A może dodajesz syropów do herbaty lub do drinków? U nas otrzymujesz możliwość wyboru z bardzo szerokiego asortymentu syropów Monin. Liczne smaki - karmelowy, kokosowy, orzechowy, malinowy, brzoskwiniowy... i można tak wymieniać w nieskończoność. Wybór należy do Ciebie! 

Herbata w saszetkach

Szybka i smaczna herbata? Da się zrobić! Szczególnie, gdy wiemy, co znajduje się w saszetkach - herbata najwyższej jakości. Na spokokawa.pl znajdziesz tylko dobrą herbatęsaszetkach m.in. od teapigs.

Herbata w suszu

Idealne, jeśli posiadasz czajniczek lub kubek do zaparzania. Herbaty w suszu, które znajdziesz w naszym sklepie internetowym, to starannie wyselekcjonowane mieszanki, którymi zachwycisz swoich gości. Herbata sypana jest spoko! Zajdziesz u nas m.in. herbatę Julius Meinl i herbatę sypką od teapigs.

Herbata Matcha

Organiczna herbata zielona matcha marki Moya Matcha, to jeden z największych hitów ostatnich lat. Zawierająca bardzo dużo antyoksydantów oraz posiadająca wiele właściwości prozdrowotnych, pomoże wzmocnić Twój organizm. Ten tradycyjny, japoński napar, to coś, co warto odkryć. Przy okazji możesz zaopatrzyć się w akcesoria do matchy.

Najlepsza Yerba Mate

Jedna z ostatnich nowości, które pojawiły się w naszym sklepie online. W ofercie posiadamy różne rodzaje Yerba Mate, które przypadną do gustu nawet największym koneserom. Nie masz w czym zaparzyć swojej Yerby? Żaden problem - posiadamy również akcesoria do Yerba Mate. Warto zwrócić także uwagę na Guayusa Pachamama.

Młynki, dzbanki, zaparzacze i akcesoria

Skoro mamy co parzyć, to warto pomyśleć o tym, w czym parzyć. Wysokiej jakości sprzęt do parzenia kawy masz właśnie pod ręką - po co szukać dalej?

Kawa parzona alternatywnie

Chemex, Drip, FrenchPress, AeroPress, kawiarka oraz wiele innych narzędzi do zaparzenia dobrej kawy, a wszystko co do nich niezbędne (np. filtry) również znajdziesz w naszym sklepie online. Dodatkowo na naszym blogu dzielimy się wiedzą, z zakresu przygotowania kaw alternatywnymi metodami.

Młynki do mielenia kawy

Nie ma to jak świeżo zmielona kawa. W naszym sklepie internetowym znajdziesz najlepsze młynki. Posiadamy zarówno młynki tanie i przystępne cenowo oraz te z wyższej półki, które często stosowane są w kawiarniach i przez profesjonalistów. Do najpopularniejszych należą: młynek Comandante i młynek Barista Space.

Dzbanki, tampery, kubki

Akcesoria, które pomogą przygotować Ci kawę jak w kawiarni. Dzbanki, w których spienisz mleko idealne do Latte Art, pozwolą Ci poczuć się jak prawdziwy barista. Szczególnie te najpiękniejsze od Barista Space. Znajdziesz u nas także tampery oraz wielorazowe, ekologiczne kubki - m.in. KeepCup -, w których będziesz mógł pić swój ulubiony napój.

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl