Menu
Szukaj
Koszyk

darmowa dostawa od 299 zł

Bezpieczne zakupy

Szybka wysyłka

14 dni na zwrot

Wszystko, co musisz wiedzieć o kawie Cold Brew!

Cold Brew to kawa przygotowywana w specjalny sposób poprzez macerowanie zmielonych ziaren kawy w zimnej wodzie. Ta kawa nie tylko pobudza, ale i orzeźwia, dlatego jest to idealne rozwiązanie dla smakoszy kawy chcących cieszyć się swoim ulubionym napojem w gorące letnie dni.

  • dodano: 24-05-2024

  • w kategorii Kawa
Przejdź do wpisu

Czym jest Cold Brew?

Cold Brew to kawa przygotowywana w specjalny sposób poprzez macerowanie zmielonych ziaren kawy w zimnej wodzie. Ta kawa nie tylko pobudza, ale i orzeźwia, dlatego jest to idealne rozwiązanie dla smakoszy kawy chcących cieszyć się swoim ulubionym napojem w gorące letnie dni.

Iced Latte vs Cold Brew

Iced Latte i Cold Brew to dwa popularne, mrożone napoje kawowe, które idealnie sprawdzają się w gorące dni, ale różnią się zarówno procesem przygotowania, jak i smakiem.

Iced Latte powstaje poprzez zaparzenie kawy z użyciem gorącej wody, a następnie schłodzenie jej lodem i dodanie mleka. Proces ten jest szybki i zajmuje tylko kilka minut. W rezultacie Iced Latte ma wyraźny smak kawy, który często bywa gorzkawy, z delikatnym mlecznym akcentem.

Z kolei Cold Brew to kawa przygotowywana poprzez macerowanie grubo mielonych ziaren kawy w zimnej wodzie przez co najmniej 12 godzin. Dzięki temu długiemu procesowi zaparzania, Cold Brew ma łagodny smak. Letni ulubieniec kawoszy pijący czarną kawę :))

Podsumowując, wybór między Iced Latte a Cold Brew zależy od Twoich preferencji smakowych oraz czasu, jaki jesteś w stanie poświęcić na przygotowanie kawy. Jeśli cenisz sobie szybki proces i wyrazisty smak, wybierz Iced Latte. Jeśli natomiast preferujesz łagodną, czarną kawę, zdecyduj się na Cold Brew.

Jak zaparzyć Cold Brew?

Czego potrzebujesz do przygotowania cold brew?

Cold Brew jest łatwa do przygotowania, nawet w warunkach domowych. Do przyrządzenia Cold Brew potrzebujesz tylko:

Pojemnikiem może być zwykły dzbanek, jednak tak przygotowaną kawę trzeba będzie dodatkowo przefiltrować, by pozbyć się fusów. Bywa to uciążliwe, dlatego warto zainwestować w specjalny dzbanek z wbudowanym filtrem i dołączonym sitkiem, do którego wsypuje się kawę. Taki dzbanek możecie znaleźć na naszym sklepie internetowym pod linkiem: Cold Brew - sprzęt do przygotowania kawy na zimno | SpokoKawa.pl

Jakich ziaren najlepiej użyć do parzenia Cold Brew?

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Wszystko zależy od osobistych preferencji. Możemy jednak powiedzieć, jak palenie ziaren wpływa na smak kawy, w tym także Cold Brew. Jasno palone ziarna wypala się w niższej temperaturze, co sprawia, że kawa ma bogatą paletę aromatów oraz delikatniejszy i lżejszy smak. Natomiast ciemno palone ziarna przez dłuższe palenie w wyższej temperaturze nadają kawie intensywniejszy i bardziej gorzki smak oraz aromat, który często jest opisywany jako dymny z czekoladowymi nutami.

Krok po kroku przygotowania kawy Cold Brew

Do Cold Brew najczęściej używa się 100 g kawy na 400 ml wody.

  1. Do sitka w dzbanku sypiemy wybraną przez nas kawę.
  2. Zalewamy dzbanek zimną wodą, tak by kawa była zanurzona.
  3. Odstawiamy kawę do lodówki na przynajmniej 12 godzin.

I gotowe, teraz możesz się cieszyć unikatowym smakiem Cold Brew w swoim domu.

 

Komentarze do wpisu (0)

Napisz komentarz