Tampery do kawy
Tamper do ubijania
Dobra kawa? To bez wątpienia równa się dobry tamper! Profesjonalny tamper do ubijania kawy to jeden z głównych akcesoriów każdego baristy. Jest to przedmiot, który służy do ugniatania kawy w kolbie i umożliwia przygotowanie idealnego espresso. Dobrej jakości tamper to obowiązkowe narzędzie do pracy z ekspresami do zaparzania kawy metodami ciśnieniowymi.
Jaki tamper do kawy wybrać?
Tyle ile baristów, tyle różnych metod ubijania i wyrównywania kawy. Jedni używają do tego więcej siły, natomiast inni delikatnie naciskają wyrównując poziom kawy. Zasada jest taka, że im lżejsze ubicie kawy tym woda ma większą swobodę w przedostaniu się. To działa również na odwrót. Jeżeli ubijemy kawę mocno to wodzie będzie ciężej przebić się przez cząsteczki kawy, co automatycznie wydłuży jej czas parzenia.
Precyzyjne ubicie!
Najważniejsze w wyborze tampera jest to, aby jego średnica pasowała do średnicy sitka kolby. Idealnie dobrany tamper ma średnicę odpowiadającą średnicy sitka, co do milimetra.
Dobra jakość!
Drugą ważną kwestią jest to, aby tamper był trwały. A przede wszystkim wykonany z wysokiej jakości materiałów, najlepiej ze stali nierdzewnej.
Elegancki design!
Trzecia kwestia to wygląd i estetyka wykonania, bo oprócz przygotowania znakomitej kawy, tamper stanie się atrakcyjnym elementem kawiarnianego wyposażenia.
Nasza oferta pełna jest różnych tamperów, więc na pewno znajdziesz coś dla siebie!
Darmowa wysyłka
Na terenie Polski dla każdego zamówienia powyżej 299 zł