Moya Matcha Luksusowa - herbata organiczna 30g
Opis
Najwyższej jakości japońska organiczna zielona herbata matcha z pierwszego zbioru. Moya Matcha Luksusowa charakteryzuje się pełnym, słodkim smakiem i kremową konsystencją.
Region pochodzenia: Uji, Prefektura Kioto, Japonia
Japońska zielona herbata Matcha Luksusowa
Moya Matcha Luksusowa to najwyższej jakości sproszkowana zielona herbata matcha. Posiada pełny smak umami, intensywną zieloną barwę i kremową konsystencję. Idealnie nadaje się do herbacianej ceremonii i przygotowywania w formie tradycyjnej. Pozyskuje się ją wyłącznie z pierwszego zbioru świeżych liści krzewów, które dojrzewają pod specjalnymi matami, chroniącymi je od słońca. Dzięki temu liście uzyskują wyższą zawartość chlorofilu i l-teaniny. Nabierają także niezwykle intensywnego zielonego koloru. Do przygotowania herbaty Moya Matcha Luksusowa selekcjonowane są jedynie najdrobniejsze liście krzewów zielonej herbaty, a sam proces produkcji matchy jest niezwykle skomplikowany i czasochłonny.
Moya Matcha Luksusowa jest uprawiana w regionie Uji w prefekturze Kioto, który słynie z żyznej gleby i czystych wód. Zielona herbata ma tam idealne warunki do wzrostu dzięki dużej ilości opadów, dobrze nasłonecznionym wzgórzom i częstym mgłom, które chronią delikatne listki krzewów przed mrozem. Krzewy z których pochodzi Moya Matcha są starannie uprawiane na małych, rodzinnych polach herbacianych wolnych od pestycydów. Każda partia zebranych liści jest starannie badana i certyfikowana przez JONA - japońską jednostkę certyfikującą rolnictwo ekologiczne.
Zebrane liście są suszone i starannie ścierane na drobny proszek w Japonii i wysyłane do Europy w małych partiach, aby zapewnić jej najwyższą świeżość. Pomaga to zachować wszystkie właściwości liści herbaty oraz utrzymywać wysoki poziom minerałów i przeciwutleniaczy.
Moya Matcha Luksusowa, jak przygotować:
Zalej łyżeczkę herbaty matcha niewielką ilością ciepłej wody w czarce i energicznie wymieszaj bambusowym mieszadełkiem, aż cała matcha się rozpuści a na powierzchni powstanie charakterystyczna gęsta pianka. Następnie powoli dolej wodę tak aby uzyskać porcję ok. 200 ml. Do mieszania najlepiej nadaje się tradycyjny bambusowy chasen czyli mieszadełko. Herbatę matcha można też przygotować przy użyciu ręcznego spieniacza do mleka, a tradycyjną czarkę zastąpić szklanką lub kubkiem.
Woda powinna mieć temperaturę ok. 75-80°C. Możesz ją uzyskać korzystając z czajnika z miernikiem temperatury lub odstawiając zwykły czajnik z wrzącą wodą na 10 min.
Matchy nie powinno się zalewać wrzątkiem, gdyż traci wtedy część swoich właściwości odżywczych. Rekomendujemy picie Moya Matcha Luksusowa z wodą, gdyż ma ona niezwykle delikatny smak. Można ją też przygotowywać z mlekiem i pić w formie matcha latte.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.