Moya Matcha Tradycyjna - herbata organiczna 30g
Opis
Japońska zielona herbata Moya Matcha Tradycyjna
Moya Matcha Tradycyjna to rodzaj japońskiej herbaty, która posiada intensywnie zieloną barwę. Pozyskuje się ją wyłącznie z pierwszego i drugiego zbioru świeżych liści krzewów, które dojrzewają pod specjalnymi przeciwsłonecznymi osłonami. Proces produkcji matcha obejmuje cienkie liście zielonej herbaty, które są starannie wybrane, parzone, osuszone i mielone na drobny proszek. Matcha jest popularna nie tylko w Japonii, ale także na całym świecie ze względu na jej unikalny smak i korzyści zdrowotne, w tym wysoką zawartość antyoksydantów i L-teaniny, która może pomóc w redukcji stresu i poprawie skupienia.
Matcha tradycyjna, jak parzyć w domu?
Zalej łyżeczkę herbaty matcha niewielką ilością ciepłej wody w czarce i energicznie wymieszaj bambusowym mieszadełkiem, aż cała matcha się rozpuści a na powierzchni powstanie charakterystyczna gęsta pianka. Następnie powoli dolej wodę tak aby uzyskać porcję ok. 200 ml. Do mieszania najlepiej nadaje się tradycyjny bambusowy chasen czyli mieszadełko. Matchę można też przygotować przy użyciu ręcznego spieniacza do mleka, a tradycyjną czarkę zastąpić szklanką lub kubkiem.
Woda powinna mieć temperaturę ok. 75-80°C. Możesz ją uzyskać korzystając z czajnika z miernikiem temperatury lub odstawiając zwykły czajnik z wrzącą wodą na 10 min.
Matchy nie powinno się zalewać wrzątkiem gdyż traci wtedy część swoich właściwości odżywczych.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.