Menu
Szukaj
Koszyk

darmowa dostawa od 299 zł

Bezpieczne zakupy

Szybka wysyłka

14 dni na zwrot

Moya Matcha

Moya Matcha Tradycyjna - herbata organiczna 50g

5.00 (Oceny: 1 Recenzje: 0) Przejdź do sekcji Opinie

Wysokiej jakości japońska organiczna zielona herbata matcha z pierwszego i drugiego zbioru. Moya Matcha Tradycyjna charakteryzuje się zbalansowanym słodkim smakiem z lekko wyczuwalną goryczką.

Przejdź do pełnego opisu
63,67 zł
1 273,40 zł / kg
Cena regularna: 74,90 zł
-15%
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 67,90 zł
-6%
Promocja trwa do 2 grudnia 2024
szt.
Dostępność:
Mniej niż 10 szt.
Czas wysyłki: 24 godziny

Kod produktu: D5BB-57584

Opis

 

Japońska Matcha Tradycyjna 

Moya Matcha Tradycyjna posiada intensywnie zieloną barwą, dobrze zbalansowany gorzko-słodki smak i delikatny herbaciany posmak. Idealnie pasuje do picia w tradycyjnej formie, jak również do przyrządzania matcha latte, smoothie i koktajli. Pozyskuje się ją z wyłącznie pierwszego i drugiego zbioru świeżych liści krzewów, które dojrzewają pod specjalnymi przeciwsłonecznymi osłonami. Dzięki temu liście uzyskują wyższą zawartość chlorofilu i l-teaniny oraz nabierają intensywnego zielonego koloru. Po zebraniu, liście są delikatnie suszone i ścierane na drobny proszek.

Moya Matcha Tradycyjna jest uprawiana w regionie Uji w prefekturze Kioto, który słynie z żyznej gleby i czystych wód. Zielona herbata ma tam idealne warunki do wzrostu dzięki dużej ilości opadów atmosferycznych, dobrze nasłonecznionym wzgórzom i tworzącym się między nimi mgłom, które chronią delikatne listki krzewów przed mrozem. Krzewy z których pochodzi Moya Matcha są starannie uprawiane na małych, rodzinnych polach herbacianych wolnych od pestycydów.

Zebrane liście są suszone i ścierane na drobny proszek lokalnie w Japonii i wysyłane do Europy w małych partiach, aby zapewnić jej najwyższą świeżość. Pomaga to zachować wszystkie właściwości liści herbaty oraz utrzymywać wysoki poziom minerałów i przeciwutleniaczy.

Matcha tradycyjna, jak parzyć w domu?

Zalej łyżeczkę herbaty matcha niewielką ilością ciepłej wody w czarce i energicznie wymieszaj bambusowym mieszadełkiem aż cała matcha się rozpuści a na powierzchni powstanie charakterystyczna gęsta pianka. Następnie powoli dolej wodę tak aby uzyskać porcję ok. 200 ml. Do mieszania najlepiej nadaje się tradycyjny bambusowy chasen czyli mieszadełko. Matchę można też przygotować przy użyciu ręcznego spieniacza do mleka, a tradycyjną czarkę zastąpić szklanką lub kubkiem.

Woda powinna mieć temperaturę ok. 75-80°C. Możesz ją uzyskać korzystając z czajnika z miernikiem temperatury lub odstawiając zwykły czajnik z wrzącą wodą na 10 min.

Matchy nie powinno się zalewać wrzątkiem gdyż traci wtedy część swoich właściwości odżywczych.

 

Opinie

5.00
Liczba ocen: 1
Oceń i opisz